Blomsterlottas
Blomsterlottas & Fårkammaren
På 1920-talet började Charlotta Berglund tillsammans med sonen Alfred att anlägga sin blomstrande lustgård i Ammarnäs fjällmiljö. En trädgård med tusentals växter.
Alfred som var språkbegåvad hade en omfattande brevkorrespondens med hela världen. På så sätt kunde plantor och frön anlända per post till fjällbyn Ammarnäs. Och den utåtriktade Lotta fick besökare att vallfärda hit för att beskåda mirakelträdgården på fjället. Tack vare ett restaureringsprojekt har en skärva av den ursprungliga trädgården byggts upp. Som besökare ska man få en uppfattning om hur trädgården en gång sett ut. Andra delar har medvetet lämnats i förvildat skick för att illustrera hur naturen återtar det som inte vårdas. Här blommar syrenerna i mitten av juli tillsammans med nordisk stormhatt med snöklädda fjäll i bakgrunden. Imponerande och vackert. I ladugården finns en utställning som berättar om en makalös trädgård på en osannolik plats och människorna som skapade den. Kom och låt dig inspireras av Lottas motto: ”Tänk ändå, va lätt allting ha för å väx här”.
Fårkammaren är ett naturreservat med en tvärbrant hög klippvägg, en finjordsremsa vid klippväggens fot och starkt sluttande blockmark därunder. En sträcka av klippväggen är ordentligt överhängande och bildar en halvt grottartad plats där Ammarnäs skogsbetande får tidigare sökte skydd vid oväder. I reservatet växer en rad intressanta växter, bland annat ”sydväxter”, det vill säga arter med en mer sydlig utbredning, och vissa fjällväxter. Enligt uppgift har bland annat potatis tidigare odlats i finjordsstråket vid klippfoten. Både Blomsterlottas och Fårkammaren är väl värt ett besök, inte minst för sitt kulturhistoriska värde.
Fårkammaren är ett naturreservat med en tvärbrant hög klippvägg, en finjordsremsa vid klippväggens fot och starkt sluttande blockmark därunder. En sträcka av klippväggen är ordentligt överhängande och bildar en halvt grottartad plats där Ammarnäs skogsbetande får tidigare sökte skydd vid oväder. I reservatet växer en rad intressanta växter, bland annat ”sydväxter”, det vill säga arter med en mer sydlig utbredning, och vissa fjällväxter. Enligt uppgift har bland annat potatis tidigare odlats i finjordsstråket vid klippfoten. Både Blomsterlottas och Fårkammaren är väl värt ett besök, inte minst för sitt kulturhistoriska värde
Koordinater, parkeringen vid skidliften: WGS84: 65°57’40”N, 16°10’59”E
WGS84 decimal (lat, long): 65.961131, 16.183103
SWEREF99 TM: N:7316085 E:553776
Fakta Om du kör bil så kör du mot Tjulträsk och svänger höger upp mot slalombacken i utkanten av byn. Parkera vid skidliften och promenera den sista biten upp till Blomsterlottas eller upp till Fårkammaren. Om du promenerar så är det cirka 2 kilometer från byn (Busstation). Utsikten från Blomsterlottas är bedårande, så ta med fika.
Det finns mycket annat att göra i och kring Ammarnäs
Här finns några tips på ytterligare dagsutflykter i och nära Ammarnäs.
Tjulträsk
Tjulträsk är en viktig transportled vidare in i fjällvärlden, via båttaxi eller leden på norra stranden.
Kyrkan och kyrkstan
Under ditt besök i byn bör du besöka kyrkan och kyrkstan, i anslutning till Potatisbacken
Potatisbacken
Både kulturskatt och sevärdhet. En brant kulle för potatisodling med grillplats och utsikt på toppen.
Allemansrätten – en unik möjlighet i Sverige Att röra sig fritt i naturen är en rättighet – med det följer också skyldigheter och ansvar. Visa hänsyn till djur och natur, till de som äger marken och till andra människor. Inte störa – inte förstöra. I naturreservat och nationalparker finns särskilda bestämmelser. Det kan vara att elda, ha med hund eller cykla, men oftast är bärplockning tillåten. Mer information finns vid länsstyrelsen eller kommunen.