top of page

ÅTERVINNING

Ta hand om skräpet och återvinn, så tar du hand om naturen! Vad du tar med dig i din vandringsryggsäck vill vi givetvis att du ska ta tillbaka och lämna på avsedd plats. Det finns återvinningsstationer i Ammarnäs.

 

WI-FI

De flesta av våra boenden och restauranger erbjuder gratis Wi-Fi. Förutom på dessa platser finns det allmänt Wi-Fi på Turistbyrån som finns på Inlandsbanans järnvägsstation.

 

KLÄDER

Vad du ska ha för kläder är avhängigt såväl vilken del av destinationen du är i, liksom vilken säsong det är. Vintrarna kan variera mycket i temperatur, liksom somrarna. En tumregel är dock att ha med sig vindtäta kläder om sommaren och termokläder om vintern.

 

HUNDAR

Här älskas hundarna, och de får givetvis följa med ut i naturen. Här gäller samma allmänna regler för hund som i övriga Sverige – håll dem kopplade mellan 1 mars och 20 augusti. I Vindelfjällens naturreservat ska de hållas kopplade oavsett tidsperiod.

 

SHOPPING

Vi vill att den lokala ekonomin ska stödjas. Så istället för att bunkra upp matvaror innan du kommer hit kan du se till att bidra till att affären – finns kvar. 

 

MOBILTÄCKNING

4G har ganska bra mobiltäckning längs E45 och väg 363. 2G finns tillgängligt i de flesta byarna. Det finns dock platser utan mobiltäckning, mycket beroende på träd, väder och andra oförutsedda faktorer. Du bör vara medveten om att stora delar av fjällvärlden saknar täckning. Se täckningskartor här.

 

MYGGOR

Myggen! Vi har dem. Förstås. Men för att vara helt ärlig kommer du inte att besväras av dem på somliga ställen, som ute i fjällen. Men för att vara på säkra sidan kan det vara bra att ha med sig ett myggmedel. Det finns flera att välja på i närmaste matvarubutik eller apotek. Myggmedel bör inte användas på barn under tre år.

 

ALLEMANSRÄTTEN

Har du full koll på vad allemansrätten innebär? Om inte får du gärna fräscha upp dina kunskaper. I fjällen finns det förbudsområden under vissa datum, till exempel Marsivaggi som är stängt mellan 15 maj och 1 augusti. Tänk också på att Vindelfjällen är en arbetsplats för renskötarna.

 

SJUKVÅRD

Närmaste hälsocentral är Sorsele sjukstuga, med ordinarie öppettider. Jouröppen vårdcentral har omväxlande Sorsele, Malå och Storuman och besökare hänvisas till rätt ställe efter kontakt med 1177.

 

SNÖSKOTER

Motorfordon omfattas inte av Allemansrätten. Det är förbjudet att köra på skogsmark med ungskog och på odlad mark om det inte kan göras utan skador på marken. Vindelfjällens naturreservat är reglerat för skotertrafik, och det är inte tillåtet att köra utanför de markerade skoterlederna. Läs mer om skotervett här.

 

FISKEKORT

Det finns mängder av platser att fiska på här. En del sträckor eller vatten är kvoterade, andra är det inte. På länsstyrelsens fiskevatten finns fiskekort att köpa via NatureIt. Annars är vårt förslag att gå via något av de företag som förmedlar fiskekort, de kan dessutom peka dig i rätt riktning.

 

FJÄLLVETT

I fjällen kan vädret variera en hel del. Oavsett om du kör skoter eller är på vandring bör du tänka säkerhet. Fråga och lyssna till de råd du får – Naturum i Ammarnäs är en bra plats att börja på. Några få tips är att planera din huvudrutt och alternativa rutter, meddela var du är på väg, inte stressa, stanna kvar i stugan när det är dåligt väder och ta med karta och kompass. Läs mer om fjällsäkerhet här.

 

RENAR

Renar är viktiga för oss. Några finns på vägarna, under vintern när de slickar vägen för att få i sig salt och mineraler, men framför allt under vårvintern när de migrerar mot fjällen. Vänligen anpassa farten om du ser svarta plastpåsar upphängda vid vägkanten. Under våren och försommaren är renen särskilt känslig för störningar, så träffar du på en ren under fjällvandringen, ta en liten omväg.

bottom of page