Potatisbacken.JPG

Mitt i byn

Kyrkstan/Lappstan

Samerna var tvingade att besöka kyrkan under tre kyrkhelger per år. För att klara övernattningarna vid kyrkhelgerna avsattes mark intill kyrkan, där dessa stolpbodar byggdes. Dessa byggnader är en av

Västerbottens bäst bevarade kyrkstugor.

Hembygdsgården

Byggdes 1901 och har fungerat som boningshus, postkontor, skola, polistation, telestation och läkarmottagning. Idag finns en utställning av gamla bruksföremål och fotografier.

Här serveras kaffe och nygräddade våfflor under sommaren.

Potatisbacken

Ammarnäs kyrka

Potatisbacken, som är en gammal moränkulle från förra istiden, uppodlades första gången i mitten av 1800-talet. Sydläget i kombination med att frosten inte klättrar upp för kullen och den naturliga lagringen av värme i kullen gör det möjligt att odla mandelpotatis trots det kalla klimatet. Från toppen av potatisbacken har man en utmärkt utsikt över nästan hela byn.

Den nuvarande kyrkan stod färdig 1912 och ersatte då det gamla lappkapellet som byggdes 1858. Den timrade kyrkan är klädd med tjärade spån, synliga strävor, takryttare och den vackra spiran som ger Ammarnäs kyrka sitt speciella utseende. Bredvid kyrkan ligger skogskyrkogården med de säregna naturstenarna. Arkitekten Torben Grut har ritat kyrkan och andra kända byggnader som exempelvis Stockholms stadium.

Naturum logo.JPG

Ammarnäs sameförening

- Gávtjávrrie

Följ oss på

  • Destination Ammarnäs

Destination

Ammarnäs

  • Facebook

Vad händer i

Ammarnäs