top of page
Potatisbacken.JPG

Mitt i byn

P1017813.JPG
P1017853.JPG
P1017764.JPG

Kyrkstan/Lappstan

P1018167.JPG

Potatisbacken

Potatisbacken
Naturum logo.JPG

Samerna var tvingade att besöka kyrkan under tre kyrkhelger per år. För att klara övernattningarna vid kyrkhelgerna avsattes mark intill kyrkan, där dessa stolpbodar byggdes. Dessa byggnader är en av

Västerbottens bäst bevarade kyrkstugor.

Potatisbacken, som är en gammal moränkulle från förra istiden, uppodlades första gången i mitten av 1800-talet. Sydläget i kombination med att frosten inte klättrar upp för kullen och den naturliga lagringen av värme i kullen gör det möjligt att odla mandelpotatis trots det kalla klimatet. Från toppen av potatisbacken har man en utmärkt utsikt över nästan hela byn.

Hembygdsgården

P1018826.JPG

Ammarnäs kyrka

Ammarnäs kyrka

Byggdes 1901 och har fungerat som boningshus, postkontor, skola, polistation, telestation och läkarmottagning. Idag finns en utställning av gamla bruksföremål och fotografier.

Här serveras kaffe och nygräddade våfflor under sommaren.

Den nuvarande kyrkan stod färdig 1912 och ersatte då det gamla lappkapellet som byggdes 1858. Den timrade kyrkan är klädd med tjärade spån, synliga strävor, takryttare och den vackra spiran som ger Ammarnäs kyrka sitt speciella utseende. Bredvid kyrkan ligger skogskyrkogården med de säregna naturstenarna. Arkitekten Torben Grut har ritat kyrkan och andra kända byggnader som exempelvis Stockholms stadium.

Ammarnäs sameförening

bottom of page