top of page
Ammarnäs från ovan.JPG

Ammarnäs

Ammarnäs

Den genuina fjällbyn Ammarnäs ligger mitt i Vindelfjällens naturreservat. De första nybyggarna bosatte sig här i början av 1800-talet.

Före dessa har området i hundratals år utgjort betesmarker för renar, för de båda samebyarna Ran och Gran. I dag är Ammarnäs mest känd för moränkullen Potatisbacken, där byborna odlar sin mandelpotatis långt ovan odlingsgränsen. Här är både nybyggarkulturen och samekulturen levande. I Ammarnäs bor mellan 100 och 200 personer som livnär sig på rennäring, ekoturism och annan småskalig turism. Här finns hotell, stugbyar, värdshus och lodger med hög servicegrad. Fisket är i världsklass i fjällsjöarna, i Vindelälven och i Tjulån.

Hela byn är ett natur- och kulturlandskap. Missa inte att besöka Lapplatsen, Ammarnäs Kyrka, Naturum, Blomsterlottas fjällträdgård och Samegården.

 

0001.jpg
Om Ammarnäs
0001.jpg

För den som vill fjällvandra är Ammarnäs en perfekt utgångspunkt. Här finns ett väl utbyggt system av närleder med allt från timslånga vandringar till dagsturer. Kungsleden, en av Europas mest kända vandringsleder passerar byn i sin sträckning från Hemavan till Abisko. Ammarnäs är alltså en utmärkt en utmärkt utgångspunkt för längre fjällvandringar, både för de som vill övernatta i stuga och för de som vill tälta.

0002.jpg

Så hittar du hit

Från Sorsele är det ca 10 mil till Ammarnäs. Är du redan i byn så ligger området med kyrka, kyrkstad och Potatisbacken på vägen mot Norra Ammarnäs.

 

Fakta om byn

Ammarnäs heter Gávtjávrrie på umesamiska. Runt byn finns rikligt med lämningar från förhistorisk fångstkultur. Ammarnäs hade en uteslutande samisk befolkning fram till 1803, då det första nybygget insynades. År 1827 kom den förste jordbrukaren till byn. Jorden brukades i hög utsträckning som ängsbruk i deltat vid Vindelälvens och Tjulåns utlopp. Då ängarna översvämmas av vårfloden blir de naturligt gödslade. Många av ladorna står fortfarande kvar. Potatis odlades på sydsidan av en moränkulle, nu känd som Potatisbacken.

0001.jpg

Koordinater parkeringen vid Potatisbacken: WGS84: 65°57’41”N, 16°13’8”E WGS84 decimal (lat, long): 65.961425, 16.218937 SWEREF99 TM: N:7316149, E:555404

bottom of page