Blomsteräng
Juobmovare, Blomsteräng
Juobmovare var den första nybyggarbosättningen i Tjulträskdalen. Blomsterängen är den artrikaste av alla ängar i Ammarnäsområdet.
Än idag slås ängen manuellt med lie. Ängen ligger i en vacker sydsluttning mot Tjulån och har varit öppet sedan slutet av 1800-talet då ett nybygge etablerades här. 1910 flyttade nybyggaren Mikael Sjulsson till Tjulträsk. Juobmovare blev då fäbod fram till 1927. Ängen slogs fram till 1955 och växte sedan igen. Juobmobare sköts numera av engagerade människor i Ammarnäs som slår ängen sommartid. De har också renoverat de två timrade ladorna som finns kvar. Boningshuset och sommarladugården revs redan på 1940-talet. Juobmovare är sommartid en prunkande blomsteräng med midsommarblomster, nordisk stormhatt, smörbollar och brudborste. Särskilt artrika är ängarna närmast ån. Där kan du hitta fjälltimotej, gullris, fjällvedel, slåtterblomma, ormrot och vårbrodd. Nere vid ån finns en grillplats. En fantastisk plats att fika på.
Koordinater, parkeringen invid vägen: WGS84: 65°58’10”N, 16°5’26”E WGS84 decimal (lat, long): 65.969531, 16.090611 SWEREF99 TM: N:7316945, E:549556
Fakta Om du kör bil så hittar du parkeringen på vänster sida efter ungefär 5 km. Från parkerongen är det bara 300 meters vandring fram till ängen. Om du vill vandra till Juobmovare så är leden på södra sidan Tjulån ett bra alternativ. Vid hängbron går du över ån och går sista biten längs norra åstranden. Detta är en lätt till medelsvår vandring på ca 6 km som startar på samma punkt som Kungsleden mot Hemavan. Fiskekort för Tjulån upp till hängbron kan du lösa på Ammarnäs Fiskecentrum.
Det finns mycket annat att göra i och kring Ammarnäs
Här finns några tips på ytterligare dagsutflykter i och nära Ammarnäs.
Tjulträsk
Tjulträsk är en viktig transportled vidare in i fjällvärlden, via båttaxi eller leden på norra stranden.
Kyrkan och kyrkstan
Under ditt besök i byn bör du besöka kyrkan och kyrkstan, i anslutning till Potatisbacken
Potatisbacken
Både kulturskatt och sevärdhet. En brant kulle för potatisodling med grillplats och utsikt på toppen.
Allemansrätten – en unik möjlighet i Sverige Att röra sig fritt i naturen är en rättighet – med det följer också skyldigheter och ansvar. Visa hänsyn till djur och natur, till de som äger marken och till andra människor. Inte störa – inte förstöra. I naturreservat och nationalparker finns särskilda bestämmelser. Det kan vara att elda, ha med hund eller cykla, men oftast är bärplockning tillåten. Mer information finns vid länsstyrelsen eller kommunen.